FESTIVAL STIČNA 2017

Festival Stična vsako leto prinese pestro bero kulturnih dogodkov, od likovnih in fotografskih razstav, koncertov različnih glasbenih slogov, gledaliških predstav, predstav za otroke in dneva knjižnice do potopisnih in filmskih večerov. S programom 18. mednarodnega festivala Stična smo želeli razveseliti prav vse okuse. Program so bogatili kulturniki iz naše okolice, mladi in neuveljavljeni umetniki, znanci slovenskih in tujih odrov ter gosti iz tujine.

Prvi festivalski vikend so zaznamovali mladi glasbeni ustvarjalci na Glasbenem maratonu, lanski zmagovalci natečaja JU T, praznovanje rojstnega dne Muce Copatarice in spoznavanje knjižne kulture na dnevu knjižnice, Josip Brez, filmski večer režiserjev Urha Pirca in Luka Gluvića ter Siti teater s predstavo za otroke Po sledeh dinozavrov.V soboto smo uradno otvorili festival in ob tem tudi fotografsko razstavo Vzporedni svetovi Tanje Ahčan ter likovno razstavo Sakralna arhitektura Marije Tratar, večer pa so popestril tudi čisto sveži Big band Stična z vodjem Bracom Doblekarjem, ženski pevski zbor Harmonija in tenorist Miloš Genorio.

Vmes smo prepotovali še 15.537 km po Čilu, Boliviji in Argentini z Matejem Koširjem. Drugi festivalski petek smo so se nam v Užitkarnici Jama pridružili Prismojeni profesorji bluesa, glasbeni fenomen, ki ima svoje korenine tudi v Stični, v soboto pa so na odrske deske Kulturnega doma Stična stopili Društvo mali petelin z izjemno avtorsko dramo Feniks, zmagovalko letošnjega Linhartovega srečanja amaterskih gledališč Slovenije. V nedeljo so dvorano kulturnega doma Stična napolnili otroci in njihovi starši. Spoznali smo opero za otroke z naslovom Glasbena hiša v produkciji KUD Cona 8. Za konec drugega festivalskega vikenda pa smo z mislimi lahko odpotovali v Tadžikistan in Kirgizijo s Ksenjo Čermelj.

V tretjem festivalskem delu smo s pomočjo slik in pripovedovanja svetovne pooptnice Andreje Avberšek smo obiskali Vietnam in Kambodžo. Zadnji vikend letošnjega festivala je bil tudi mednarodno obarvan. V Užitkarnici Jama so v petek nastopili razvpiti Brkovi (Hrvaška), ki navdušujejo s čisto samosvojim punk rock, heavy metalom, z izjemno humorno in domišljeno parodijo turbo folka. Z odra Kulturnega doma so nas s komedijo Braćo i sestre nasmejali gostje iz Srbije (Amatersko pozorište Mirko Tatalović iz Nove Pazove).

V soboto, 2. decembra, smo praznovali Ta veseli dan kulture, ki tradicionalno poteka pod pokroviteljstvom župana, Dušana Strnada, v organizaciji Občine Ivančna Gorica, Zveze kulturnih društev občine Ivančna Gorica ter Kulturnega društva Stična. Tokrat sta nas pevka, kitaristka in skladateljica Ditka ter pesnik Feri Lainšček navduševala z glasbeno pripovedjo čudovitih Lainščkovih pesmi.

Festivalsko dogajanje smo sklenili v Užitkarnici Jama, kjer smo tudi začeli, in sicer s koncertom Koala Voice, perspektivnih slovenskih glasbenikov, ki se strmo vzpenjajo na domači in tuji sceni. Go Disco, Go! Ogreli so nas Blue Town’s Radio.

Upamo, da je se je festivalsko dogajanje dotaknilo tudi vas in polepšalo hladne večere. Najlepše se vam zahvaljujemo za dosedanjo podporo.

V naših mislih pa že snujemo načrte in izboljšave za naslednji festival.

Ekipa FS

DSC_7917 DSC_8016 DSC_8143 DSC_8245 DSC_8257 DSC_8262 DSC_8292 DSC_8452 DSC_8548 DSC_8588 DSC_8755 PHT_8606 PHT_8768

 

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri