Intenzivno godenje opravljeno

V vikendu od 23. do 25. marca, ko se je prestavila ura, smo imeli člani Godalnega orkestra KD Stična tridnevne intenzivne vaje v domu Čebelica na Čatežu pri Trebnjem, kjer smo pripravljali program za hitro približujoče koncerte, ki se nam obetajo v mesecu maju in juniju.

 

title

 

Vaje so potekale praktično skozi celoten dan, od 9. do 21. ure, z vmesnimi pavzami za zbistritev misli in živcev. Najprej so vaje potekale po posameznih sekcijah, ki sestavljajo orkester: 1. violine, 2. violine, 3. violine, viole, violončela in kontrabas, nato pa še skupaj, da so godala zvenela kot eno. Poleg »žaganja« na inštrumente je bilo poskrbljeno tudi za splošno izobrazbo članic in članov orkestra. Med vmesnimi pavzami  je bil čas za govorne nastope, v katerih so mladi glasbeniki v parih predstavljali vsebine svetovno znanih oper. Sta glasba in inteligenca povezani? Velja omeniti, da so trije člani orkestra za kratek čas zapustili intenzivne vaje, saj so imeli državna tekmovanja iz kemije in programiranja. Po večerni vaji seveda še ni bil čas za spanje, na vrsto je namreč prišlo druženje. Prvi večer smo se zabavali ob karaokah, drugi večer pa je minil v znamenju priprav na koncert, kjer smo po osemurnih vajah prav vsi zbrali še zadnje molekule moči in se posvetili neglasbenemu delu projekta: sceni, programski knjižici, vrstnemu redu skladb, iskanju pozavnistov in še bi lahko naštevali.

Vsi udeleženci se zahvaljujemo naši violončelistki Miši Rus, ki je organizirala intenzivne vaje in poskrbela za nemoten potek le-teh. Posebna zahvala gre tudi spremljevalcema, predsedniku društva  Marku Grabljevcu in Matjažu Škulju, ki sta poskrbela za zadostno mero spanca udeležencev glede na starostno skupino, za jutranjo budnico, ki je prispevala k točnemu poteku vaj, za foto arhiv intenzivnih vaj ter za vsesplošno veselo, pozitivno in smeha polno vzdušje skozi vse tri dni.

V naslednjih tednih nas čakajo skupne vaje s pihalci, trobilci in tolkalci, s katerimi bomo sestavili najpopolnejšo zasedbo v glasbi – simfonični orkester, pridružili pa se nam bodo tudi operni pevci in zbor, ki bodo dopolnili inštrumentalno zasedbo.

Veste, kakšna je razlika med opero in opereto? Kaj pomeni beseda povabljiv? Kdo ali kaj je Aida?
Morda odgovorov ne veste, morda pa jih poznate. V vsakem primeru ste lepo vabljeni na celovečerni koncertni predstavi, ki bosta 1. in 2. junija 2018 ob 19. uri v Kulturnem domu Stična!

Tina Žerovnik,
KD Stična

 

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri