Oktet fantov


Tradicija zborovskega petja v Stični je bogata in uspešna. Ohranjanje te neprecenljive kulturne dediščine pa je tudi ena glavnih nalog pevske sekcije Kulturnega društva Stična. Prve koraki v tej smeri so bili storjeni v letu 2001, ko je s svojim delovanjem pričel Mešani mladinski pevski zbor AVIS.

Mešani mladinski pevski zbor AVIS je bil ustanovljen z namenom, da v zborovske vode pritegne mladino, ki si je želela ustvarjati tudi na ravni Kulturnega društva. Bolj ali manj izkušene pevke in pevci so s petjem pričeli pod vodstvom gospe Jelke Pušlar in se že v začetni sezoni predstavili širšemu občinstvu na več nastopih po domači občini. AVIS je nato po štirih letih delovanja sicer prenehal obstajati, vendar pa je iz njega že v tretji sezoni izšla nova zasedba, ki deluje še danes, namreč Oktet fantov. Z ustanovitvijo moške pevske zasedbe je Oktet fantov poskrbel, da ni prišlo do prekinitve moškega zborovskega petja v Stični, ki ga je do takrat z več desetletno tradicijo gojil Moški pevski zbor Stična.

Oktet fantov je, tako kot AVIS, v začetku deloval pod vodstvom gospe Jelke Pušlar. Repertoar pesmi je od začetka obsegal večinoma lahkotnejše ljudske fantovske pesmi, ki so predstavljale dobro osnovo za nadaljnje delo. V prvih dveh sezonah je Oktet nastopal največkrat skupaj zborom AVIS, kasneje pa je ubral svojo pot. V letu 2007 je vodenje zasedbe prevzel gospod Tadej Osvald iz Ribnice, ki je zasedbo vodil skoraj dve leti. V tem času je zasedba pričela osvajati tudi zahtevnejše ljudske in umetne pesmi, predvsem slovenskih avtorjev. Nastopanje je bilo v tem času intenzivnejše in je nemalokrat preseglo okvire domače občine, člani Okteta pa smo se srečali s sistematičnim načinom dela in novo dimenzijo dinamike izvajanja predvsem zahtevnejših pesmi. Dvig kvalitete Okteta je bil viden in slišen že po nekaj tednih vaj. Eden od uspehov zasedbe je bil tudi ta, da je bil Oktet v sezoni 2008/9 po uspešnem nastopu na območni reviji pevskih skupin izbran tudi na medobmočno srečanje na Novi Štifti.

V tistem času pa je v Oktetu prišlo do sprememb v sami zasedbi, tako da je konec  leta 2009 Oktet tako zrasel v 11 člansko vokalno zasedbo, njegovo vodenje pa je prevzel gospod prof. Jože Kores, starosta slovenskega zborovskega in opernega petja. Oktet fantov namreč želi nadaljevati vseslovensko tradicijo kvalitetnih in vokalno izrazitih oktetov, ki s polnostjo glasov dajejo pravi pomen zasedbi okteta. Zasedba osmih moških glasov namreč še vedno velja za vokalno najizrazitejšo ter hkrati zahtevnejšo obliko vokalnega ansambla. Sistematično delo, podkrepljeno z bogatimi izkušnjami pevovodje, pa je edini način za dosego teh ciljev.

Danes zasedba Oktet fantov deluje v razširjeni sestavi:

Pevodja: prof. Jože Kores

1.  tenor: Mitja Štepec, Boštjan Medved
2.  tenor: Dejan Dim, Matija Ficko, Boštjan Genorio
1.  bas: Gašper Genorio, Boris Sadar, Janez Kovačič, Miran Žlembergar
2.  bas: Matej Kovačič, Žan Genorio, Matej Pušlar, Miha Genorio

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri