Zborallica


Na pobudo ambiciozne okoliške mladine z željo po ustvarjanju in ljubeznijo do glasbe, je bil v Stični po nekajletnem zatišju na področju zborovske dejavnosti, leta 2009 ustanovljen mešani pevski zbor Zborallica. Gonilna sila, pobudnica ter tudi idejna vodja pa je že od samega začetka zborovodkinja Janja Omejec.

Ker na začetku ni bilo posebnih načrtov o javnih predstavitvah, je bilo prvo povabilo za nastop veliko presenečenje. Le dober mesec po prvih vajah namreč, je zborček, zaradi pomanjkanja časa še brez imena, zapel na otvoritvi 10. Festivala Stična. In ker je bil odziv poslušalcev pozitiven, se je v prihodnje zvrstilo kar nekaj povabil za nastopanje. Zato se je bilo treba pevskih vaj lotiti še z večjo vnemo in med drugim tudi izbrati ime za pevski zbor. Po dolgem premlevanju bolj ali manj mogočih in izgovorljivih imen, je iz vrst tenorjev prišla bolj za šalo kot zares ideja Zborallica (izg. »zboralika«, poudarek na prvem a) in na koncu tudi uradno postala ime mešanega pevskega zbora KD Stična. Tako je to ime postalo stalnica na skorajda vseh prireditvah v naši okolici.

Repertoar sestavljajo zborovske priredbe popularne glasbe (slovenskih zimzelenih skladb in svetovno znanih uspešnic), ljudske in zahtevnejše umetne zborovske skladbe. Vedno pa nabor skladb oblikujejo tudi priložnosti, tako da se je zbor poleg tega preizkusil že v raznovrstnih glasbenih žanrih in tudi ob raznoliki inštrumentalni spremljavi.
Ker je kvaliteta eno glavnih vodil Zborallice, ne zanemarjajo strokovne pevske pomoči, vadijo po sekcijah ter tudi posamezno in redno organizirajo intenzivne pevske vaje, kjer izpopolnjujejo osnove vokalne tehnike. S tem stremijo k dobrim in odličnim pevskim glasovom ter sami izvedbi pesmi.

Zbor vsako leto pripravi samostojni koncert s ponovitvami, na katerih so vse skladbe izvedene premierno, nekatere tudi v sodelovanju s še neuveljavljenimi mladimi glasbeniki. Pevci se želijo čim več pojavljati na glasbenem prizorišču, zato se radi odzovejo na vabila na najrazličnejše kulturne prireditve. Med drugim so se predstavili na Območni reviji odraslih pevskih zborov, kjer so poželi veliko pozitivne strokovne kritike, vsako leto pa sodelujejo tudi vsaj z enim že uveljavljenim zborom ali vokalno skupino, s čimer spoznavajo različne pristope k zborovskemu petju.

Njihov cilj je vsekakor ponuditi občinstvu kakovostno glasbeno doživetje, hkrati pa želijo razširiti svoje delovanje tudi preko meja domače občine in naše države, zato so že sodelovali s tujo vokalno zasedbo in gostovali pri zamejskemu pevskemu zboru, v prihodnje pa se nadejajo tudi čim več nastopov širom Slovenije.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri