20. FESTIVAL STIČNA

74791866_2710132162372627_6981526926569504768_o

Festival Stična bo letos prerasel najstniška leta. Ja, že kar 20. festival je pred vrati, potekal bo med 15. novembrom in 7. decembrom. Lahko bi rekli, da je že kar odrasel. In to ni samo festival, v katerem se prepletajo gledališče, glasba, razstave, potopisna predavanja in izobraževalne prireditve. Vse dogajanje in priprave tudi prav posebno povežejo snovalce in ustvarjalce, njegov glas seže tudi v tujino, in na njega mislimo pravzaprav celo leto, ne samo par mesecev. Mogoče si kdo sploh ne predstavlja, da se ne bi udeležil kakšnega dogodka, ko malo ”pritisne mraz”, mimogrede pa srečal še kakšnega znanca in poklepetal ob čaju.
In kaj pripravljamo letos? Kot se za jubilej spodobi, se nam bo letos pridružilo nekaj nastopajočih, ki so zelo zaznamovali prejšnje festivale, nastopajoči, ki so na naših odrih delali prve korake in so postali prepoznavni, nekaj pa bo tudi čisto svežih imen. Ker se je skupaj s festivalom razvijalo tudi Kulturno društvo Stična, bo pomemben poudarek tudi na domači ustvarjalnosti.

Že pred uradno otvoritvijo, bomo lahko prisluhnili koncertu z naslovom Slovenec sem v izvedbi združenega pevskega zbora Okteta fantov KD Stična, Moškega pevska zbora Vidovo in Moškega pevska zbora Lubnik iz Škofje Loke. Da se spomnimo na lepe festivalske trenutke, so zagotovo zaslužni tudi naši zvesti fotografi Tina Rus, Klemen Ceglar in Miran Tomaševič, ki bodo v Kulturnem domu Stična razstavili nekaj najbolj zanimivih fotografij iz festivalske zgodovine. Sledil bo koncert Vlada Kreslina, ki se na festivalske odre vrača že tretjič.

Ob otvoritvi jubilejnega festivala si bomo ogledali retrospektivno razstavo Jožeta Trontlja, prisluhnili bomo Gross upom, etno skupini, ki od letos deluje pod okriljem Kulturnega društva Stična, ter koncertu klasične glasbe v izvedbi Godalnega orkestra KD Stična in solistom Makom Munijem Mihevcem na klavirju.

Ne bo manjkalo niti druge dobre glasbe. Ne dobre, temveč odlične. Poleg tradicionalnega glasbenega maratona, lanskoletnih zmagovalcev Natečaja Festivala Stična Barking Jacqeline in Vlada Kreslina bodo z nami še: Murat & Jose, Srpsko crkveno pjevačko društvo Srbadija (Bijeljina, BiH), MePZ Zborallica, BTK, Panic Stricken, Prismojeni profesorji bluesa, Lumberjack, Zgrešeni primeri in še Jure Ivanušič s kabaretom.

Letos bodo trije sobotni dopoldnevi namenjeni otroškim ustvarjalnim delavnicam, nedeljski popoldnevi pa so seveda rezervirani za otroške gledališke predstave (Boj na zelenjavnem vrtu, Drzne in lepi, KD Stična in Mali modri in mali rumeni, večkrat mednarodno nagrajena predstava Lutkovnega gledališča Maribor).

Tudi letos prihajao k nam gosti iz Srbije, amatersko pozorište Mirko Tatalović – Ćira, in sicer s komedijo Vse o ženskah.

Nekaj novega bo letos izkustvena delavnica Celosten pristop k spoznavanju sebe in drugih (dr. Mateja Centa, Metka Valič).

Avanturisti, vas zanima, kako izgleda potovanje po Južni Sibiriji ali Tibetu? Na potopisnih večerih nam bosta svojo pot predstavila stara znanca festivala, Ksenija Čermelj in Matej Košir. Petra Vladimirov pa je pripravila literarno potopisni večer Evforija, 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja.

Festival Stična vsako leto pripravijo prostovoljni entuziasti Kulturnega društva Stična, v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica, Muzejem krščanstva na Slovenskem, Užitkarico Jama, Hišo Ido, ZKD Občine Ivančna Gorica in JSKD OI Ivančna Gorica, in ob podpori številnih donatorjev in sponzorjev. Naša želja je s predstavitvijo vrhunske domače in tuje ustvarjalnosti širiti naša obzorja, spodbujati medkulturni dialog in promovirati domačo ustvarjalnost. Naša največja nagrada pa so polni prireditveni prostori in zadovoljstvo na obrazih naših obiskovalcev.

Se vidimo?

Vse dodatne informacije o natančnem sporedu prireditev, prizoriščih in podrobnem opisu nastopajočih najdete na spletnih straneh www.festival-sticna.si ali www.kd-sticna.si in na facebook strani Festivala Stična, za več informacij pa lahko pišete tudi na info@kd-sticna.si. Vstopnice lahko kupite v Knjižnici Grosuplje, enota Ivančna Gorica, med njihovim delovnim časom in v Užitkarnici Jama v Stični. Vstopnice bodo na voljo tudi eno uro pred posameznim dogodkom v Kulturnem domu Stična. Rezervacija vstopnic: info@kd-sticna.si ali 040 525 280 (Tina). Rezervirane vstopnice je potrebno dvigniti najkasneje 30 min pred začetkom dogodka. Za rezervirane vstopnice velja cena na dan dogodka.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri