Dan knjižnice na Festivalu Stična

Branju prijazen dan v soboto, 19. novembra 2016, v Kulturnem domu Stična.

Knjižnica Ivančna Gorica v okviru Festivala Stična za otroke ponovno pripravlja DAN KNJIŽNICE, tokrat na temo ZAKLAD PISARJA BERNARDA.

Možna bo prijava na tri bralne dejavnosti, ki se v knjižnici sicer redno dogajajo. Dejavnosti bodo v dvorani, sprejemnica pa se bo ta čas spremenila v kavarnico/čitalnico.

Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Udeležbo na posameznih delavnicah je potrebno sporočiti Anji (031-350-706), lahko pa nas obvestite tudi na info@kd-sticna.si. Upošteva se starostna omejitev.

Letos bo rdeča nit naših dejavnosti z Zlato hruško (nagrada Mestne knjižnice Ljubljana za najboljšo mladinsko knjigo) nagrajena knjiga domačina Tadeja Trnovška: Zaklad pisarja Bernarda. Tadej je nagrado prejel pred petimi leti za najboljšo slovensko poučno slikanico. Z zgodbo o pisarju Bernardu nam je približal rokopisno dejavnost v stiškem samostanu v 12. stoletju, hkrati pa nam je tudi razložil pripomočke in postopke, ki so se takrat uporabljali za izdelavo srednjeveških knjig. Prav je, da nagrajeni slikanici posvetimo več pozornosti ob obletnicah 880 let samostana Stična in 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem, saj je muzej v Stični knjigo tudi založil. Naše dejavnosti bodo tudi širše domoznanske, kar pomeni, da bodo otroci preko iger in pravljic spoznavali stiške znamenitosti.

Ob 9. uri: ANGLEŠKA URA PRAVLJIC (za otroke od 6. leta starosti)

Ura pravljic poteka deloma v slovenskem in deloma v angleškem jeziku.  Tako otroci ostrijo svoj posluh za jezike, drugače doživijo znane tekste in mimogrede osvojijo tudi kako novo besedo. Temu so namenjene tudi spremljevalne didaktične igre. Glavna književna oseba bo tokrat knjižničar Marold iz pravljice Tadeja Trnovška, s pomočjo katerega se bomo naučili predstaviti Stično. Uro s knjižničarji izvaja Anja Thaler Zupan.

Ob 10. uri: URA PRAVLJIC S PALČKOM BRALČKOM (za otroke od 6. leta starosti)

Palček Bralček živi v naših srcih in poganja željo po branju.  Obišče nas tudi vsak mesec na urah pravljic in pripoveduje zgodbe, s katerimi nas odpelje v svet domišljije. Igramo se besedne igre, se sladkamo s Palčkovimi piškotki, Palček tudi kaj začara in zapoje. Tokrat je na obisk povabil Tadeja Trnovška, kustosa v stiškem muzeju, s katerim bosta predstavila pravljico o pisarju Bernardu, Tadej predstavi predvsem predmete, ki so jih uporabljali v skriptorijih.

Ob 11. uri: SOCIALNE IGRE S KNJIGO (za osnovnošolce 1. in 2. triade)

Socialne igre niso čisto navadne družabne igre, pač pa so razvite v tehnike, s pomočjo katerih vplivamo na višjo raven psihosocialne kompetentnosti, razvoj socialnih spretnosti, otrokovo predstavo o sebi, samovrednotenje in samozaupanje. Med socialne igre štejemo tiste, ki namesto tekmovalnosti v ospredje postavljajo socialne odnose med ljudmi. Dejavnost  poteka ob zgodbah. Knjižničarji jih pripovedujejo v tehniki kamishibai (malo namizno gledališče), socialne igre pa so nastale v projektnem delu socialne pedagoginje, Nives Medved. Letos jih pripravljamo na temo raziskovanja Stične.

Pričakujejo vas knjižničarji: Ksenija Medved, Anita Globokar, Petra Volkar, Maruša Pušnik in študentka bibliotekarstva, Anja Thaler Zupan.

 

Udeležite se še drugih dogodkov v okviru Festivala Stična.

Podroben program najdete na www.kd-sticna.si in www.festival-sticna.si

ali pa nam za več informacij pišite na info@kd-sticna.si.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Na spletnih straneh KD Stična uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri